Poziv na svečanu dodjelu nagrada

Proglasili smo najbolje srednjoškolske timove u natječaju Balon Stellar za 2015/16. godinu i sada nam slijedi dodjela nagrada .

Svečanu dodjelu nagrada udruga Stellar organizira u srijedu 25. svibnja 2016. godine s početkom u 11:00 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb.  U natječaju Balon Stellar ukupno je sudjelovao 21 tim iz cijele Hrvatske i to iz Vinkovaca, Bjelovara, Kutine, Zagreba, Čakovca, Novog Marofa, Pule, Pazina, Rijeke, Splita i Metkovića

Od 21 tima koji je ušao u natječaj svoje stratosferske sonde je uspješno izradilo devet timova od kojih je šest do zadanog roka predalo svoje završne radove. Komisija sastavljena od članova organizatora natječaja pomno je evaluirala sve radove i bodovanjem došla do najboljih timova u natječaju Balon Stellar 2015/16.

Pobjednik natječaja i osvajač nagrade od 30.000 kuna je tim PRISM SPECTRUM iz Srednje škole Metković. Pobjednički je tim istraživao promjene pogo oscilacija rezonantnog sustava pod utjecajem promjenjivih atmosferskih uvjeta.

Tim Prism Spectrum iz Metkovića

Tim Prism Spectrum iz Metkovića

Drugo mjesto i 20.000 kuna ovojio je tim G-UNIT koji dolazi iz Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci, čija je ionska komora prikupila zanimljive podatke u stratosferi.

Treće mjesto i nagradu od 10.000 kuna osvojio je tim FAUST iz Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića u Zagrebu. Oni su proučavali utjecaj fizikalnih karakteristika stratosfere na mikroorganizme s potencijalom za uporabu u teraformiranju

Uz dodjelu nagrada Uroš Todorović Mikšaj iz udruge Stellar održati će kratku prezentaciju natječaja Balon Stellar, leta i praćenja balona te eksperimenata koje su srednjoškolski timovi osmislili i izradili.

Dođite na dodjelu nagrada i podržite najbolje timove natječaja Balon Stellar. Ti vrijedni i pametni mladi ljudi zaslužuju našu pozornost.

O natječaju Balon Stellar 2015/16.

Balon Stellar je natječaj za učenike srednjih škola koji drugi puta za redom organizira i provodi neprofitna udruga Stellar iz Zagreba.

Natječaj se i ove sezone provodio pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Da bi sudjelovali u natječaju učenici srednjih škola iz RH morali su se organizirati u timove koji mogu brojati do šest članova, od kojih dva člana nisu morali biti srednjoškolci.

U sklopu natječaja udruga Stellar organizirala je seriju predavanja „Stratosferska istraživanja“ koje su održana u osam različitih gradova u Hrvatskoj, kako bi svi timovi mogli prisustvovati predavanjima, osobno upoznati članove udruge koji su radili na ovom projektu i postavljati pitanja. Članovi timova, ali i ostali zainteresirani učenici širom Hrvatske saznali su na predavanjima o uvjetima i prirodnim pojavama u atmosferi s posebnim naglaskom na stratosferu. Na predavanjima su mogli razjasniti pravila natječaja i dobiti korisne savjete za rad na svojim strato sondama.

Srednjoškolski su timovi osmislili i izradili stratosferske sonde čija ukupna masa ne prelazi 150 grama. Te su sonde bile sposobne izdržati iznimno zahtjevne uvjete u stratosferi, kao i sam let do 30 i više kilometara visine i povratak na zemlju. Sonde koje su srednjoškolci izradili morale su biti sposobne izvršiti eksperiment ili prikupiti podatke u ekstremnim uvjetima u stratosferi.

Udruga Stellar je u zahtjevnoj i dugo pripremanoj operaciji u četvrtak 10. ožujka 2016. godine posebnim high altitude 3000 gramskim balonom lansirala srednjoškolske sonde u Zagrebu, pratila balon tijekom leta koji je dostigao najveću visinu od 32.200 metara na kojoj je balon puknuo. Teret balona, odnosno telemetrijski uređaji, eksperimentalne sonde i HD video sonda usporeni padobranom spustili su se u blizini Ludbrega, gdje su ga članovi udruge Stellar pronašli i vratili timovima njihove eksperimente na obradu. Iznimno atraktivnu skraćenu snimku leta balona u full HD rezoluciji možete pogledati ovdje.

Prikupljene podatke timovi su analizirali i napravili završne radove koje je stručna komisija evaluirala i na kraju 13. svibnja 2016. proglasila pobjednike.

Balon Stellar je zahtjevan natječaj koji traži timski rad i interdisciplinarni pristup jer su timovi sami projektirali i izradili kućišta, električne sklopove, sustave zaštite od vlage i temperaturnih razlika, programiranje, ali su i sami prikupili financijska sredstva i nabavili potrebnu opremu. Netko je od članova morao fotografirati te snimati i urediti timski video, održavati svoju stranicu na društvenoj mreži Google Plus i još mnogo toga što je natječaj zahtjevao.

Balon Stellar je fokusiran na STEM (Science, Technology, Engineering and Math), odnosno obrazovanju mladih naraštaja upravo na ovim područjima znanosti. Naši su srednjoškolci kroz natječaj Balon Stellar dobili priliku sudjelovati u jednom konkretnom aero-space projektu, kakvog ćete teško pronaći u drugim zemljama. Osim te jedinstvene prilike, imali su i vrlo konkretnu motivaciju u vidu izdašnih novčanih nagrada.