Predavanje: Ponovno u stratosferi

Zvjezdarnica Zagreb na Gornjem gradu, u Opatičkoj 22 jedno je od zanimljivih mjesta koje možete posjetiti u gradu. Ukoliko vas zanima astronomija, vjerujem da ste već bili tamo, no ako vam srce ne izgara za promatranjem zvijezda, planeta ili maglica velika terasa Zvjezdarnice Zagreb pružiti će vam jedan od najljepših pogleda na Zagreb i okolicu.

z1

Pogled na kateralu preko gornjogradskih krovova s terase Zvjezdarnice Zagreb

U srijedu 4. svibnja u 20:00 sati imali ste još jedan razlog zašto doći u dvoranu za predavanja na Zvjezdarnici Zagreb. Razlog je bio “Ponovno u stratosferi”, predavanje u organizaciji neprofitne udruge Stellar.
Pred punom dvoranom za predavanja, Uroš Todorović Mikšaj govorio je o udruzi Stellar, njezinim edukativnim i znanstvenim projektima s naglaskom na natječaj Balon Stellar. U sklopu natječaja, kao njegov najvažniji dio, u ožujku ove godine udruga Stellar je lansirala poseban 3000 gramski meteorološki balon s devet eksperimentalnih sondi srednjoškolskih timova koji sudjeluju u natječaju Balon stellar 2015/16.  Uroš je, kao voditelj lansiranja i potrage, bio prava osoba za predavanje o ovoj stratosferskoj misiji.

leti

Eksperimentalni balon udruge Stellar fotografiran odmah nakon polijetanja 10. ožujka 2016.

Uroš je govorio i o zanimljivim i raznovrsnim eksperimentima koje su ovim balonom hrvatski srednjoškolci bili u prilici poslati u stratosferu. Osim toga objasnio je i sustave telemetrije koje je Stellar postavio na balon, kako bi bio u stanju pratiti ga i pronaći nakon slijetanja. Radilo se o tri neovisna sustava koji su osiguravali praćenje i pronalazak. To je krucijalno za natječaj Balon Stellar, jer pronađene eksperimente smo vratili timovima, kako bi mogli obraditi podatke koje su njihove sonde prikupile u stratosferi. Na temelju tih podataka mogli su sastaviti svoje znanstvene radove i sudjelovati u završnici natječaja koji najbolje timove nagrađuje visokim novčanim nagradama. Ocjenjivanje je u tijeku, a proglašenje pobjednika se očekuje 13. svibnja.

z3

Uroš Todorović Mikšaj tijekom predavanja na Zvjezdarnici Zagreb

Predavač je zatim pokazao seriju fotografija Hrvatske koje je naša HD video sonda uhvatila s visina do 32 200 metara, te na njima pokazao prirodne karakteristike i građevine viđene iz stratosfere, kao npr. IKEA-u u Rugvici, ali i druge znamenitosti…

Potom je prikazan kratki video leta balona koji je snimila spomenuta HD video sonda napravljena u suradnji s Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića Zagreb na čemu im se zahvaljujemo. Video možete vidjeti ovdje:

Na kraju predavanja razvila se diskusija, te je Uroš odgovarao na pitanja i dodatno pojašnjavao određene aspekte stratosferske misije.

Nakon predavanja održan je kratki radni sastanak prisutnih članova udruge Stellar gdje se govorilo o budućim projektima o kojima ćete moći čitati i na ovim stranicama.