Što kažu pobjednici

Kada su na samu Staru godinu u kasnim noćnim satima počele pristizati  brojne prijave za drugi po redu natječaj Balon Stellar autor ovog posta bio je iznimno zadovoljan. Timovi su prijavili najrazličitije eksperimente kojima su namjeravali istraživati stratosferu. Sam tajming pristizanja prijava u zadnjim satima stare godine davao je dodatni aspekt ozbiljnosti cijeloj stvari. U cijeloj su Hrvatskoj timovi srednjoškolaca, umjesto da slave Novu godinu, radili posljednje preinake svojih prijava za naš natječaj. Prijava koju su trebali popuniti bila je vrlo ozbiljno koncipirana i sadržavala je članove tima, opis eksperimenta koji tim želi poslati u stratosferu, predviđeni troškovnik i kontakte.

Sada, kada su proglašeni pobjednici, a nakon prospavane (ili neprospavane) noći zamolili smo predstavnike najboljih timova iz ove sezone natječaja da kažu kako su doživjeli natječaj i svoj rezultat u njemu.

Evo kako je na pobjedu reagirao Josip Tošić, voditelj tima Prism Spectrum iz Srednje škole Metković. Prism Spectrum je tim koji je sudjelovao u oba naša do sada provedena natječaja i praktički su odrasli radeći na stratosferskim sondama. U prvom natječaju osvojili su odlično 5. mjesto, ali su iskoristili stečeno iskustvo i u novom natječaju pobjedili. Ovaj puta njihov je rad o promjenama pogo oscilacija rezonantnog sustava pod utjecajem promjenjivih atmosferskih uvjeta oduševio našu stručnu komisiju.

Tim Prism Spectrum iz Metkovića

 

Tim Prism Spectrum nakon radionice u Metkoviću

Voditelj Prism Spectruma nam je prenio razmišljanja kolega iz tima nakon pobjede: “Ponosni smo i sretni što je mukotrpan rad nagrađen apsolutnim uspjehom, te podrškom i čestitkama sa svih strana. Osjećaj je vrlo teško dočarati. Čestitamo svim timovima na postignutom uspjehu, a udruzi Stellar zahvaljujemo što nam je omogućila da kao mala škola konkuriramo najboljima u Hrvatskoj. Iskreno želimo da nastave s onim što rade jer malo tko može od srednjoškolskog natjecanja napraviti ovako dobru priliku za kreativno izražavanje i stjecanje vještina u području znanosti i tehnologije, ali i osvajanje vrlo velikih nagrada.”

Drugoplasirani tim također nije krio svoje oduševljenje. Oni se zovu G-Unit, a dolaze iz Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci, no za razliku od pobjednika prvi puta sudjeluju u natječaju, što njihov uspjeh čini još većim. Njihova ionska komora, ili „limenka“ kako je kolokvijalno zovu dala je zanimljive rezultate, a mladim Vinkovčanima osigurala drugo mjesto.

Tim G-Unit Vinkovci small

Simpatična ekipa G- Unit iz Vinkovaca

Kada je doznao za osvajanje drugog mjesta Filip Kamenjašević, voditelj tima G-Unit rekao nam je kratko: „Još jednom, hvala na prilici, ne mogu vam opisati koliko smo sretni u ovom trenutku! Jako smo sretni što se naš trud isplatio, nismo očekivali da ćemo uspjeti dogurati čak do drugog mjesta. To nikada ne bi uspjeli bez naše najbolje profesorice Dobrile Hemetek, razrednika Jožefa Belovića koji nas je podržavao i pravdao nam sate izostajanja i svih ostalih profesora koji su nas pustili sa svojih sati.“

Treće mjesto osvojio je tim Faust iz Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića u Zagrebu.  Njihov je ambiciozni eksperiment o utjecaju fizikalnih karakteristika stratosfere na mikroorganizme s potencijalom za uporabu u teraformiranju dobio velik broj bodova.

11046186_10205888966840938_7179816868036187368_n

Lovro Dujnić, voditelj tima Faust

Ovaj je tim također sudjelovao u prethodnom natječajuali je ovaj put ostvario bolji rezultat. Voditelj tima Faust, Lovro Dujnić nam je rekao : „Želio bih se zahvaliti udruzi Stellar na ovom natječaju koji je pružao srednjoškolcima u našoj zemlji priliku da pošalju svoju ideju i eksperiment u stratosferu. Nema puno zemalja na svijetu koji to rade (ako ih uopće ima) i zato se osjećam privilegiranim i sretnim. Natječaj je odlično proveden i sve je išlo po planu kako treba i skupili su se korisni znanstveni podaci koje ćemo dalje koristiti za daljnje eksperimente. Još bih se i zahvalio svojoj školi STŠ Faust Vrančić, Ravnatelju Dubravku Dikliću i Gjini Šutiću koji su cjelo vrijeme pružali podršku a pogotovo našim učenicima koji su svojim idejama i radom izmislili i ostvarili eksperiment, a najviše mi je od svega drago što su učenici kako u našem timu tako i u ostalim timovima iskusili znanost to jest znanstvenu metodu i skeptičan način razmišljanja dok su sigurno skupili  i puno iskustva u izradi i stvaranju hardvera i softvera. Ovaj natječaj će im sigurno biti dobra podloga za volju da se upišu na fakultet i da se nastave baviti prirodoslovnim znanostima.“

Upravo to što je Lovro zadnje rekao  je i bio jedan od najvažnijih ciljeva zbog kojeg smo i pokrenuli ovaj natječaj.