Uskoro lansiranje balona s eksperimentima

Naš tim trenutačno aktivno proučava vremenske prilike i radi simulacije leta balona na programu za predikciju. Natječaj Balon Stellar uskoro će ući u odlučujuću fazu, kada će eksperimenti koje su timovi osmislili i izradili konačno poletjeti na visinu oko 30.000 metara.
Kada se odlučimo za konkretan datum lansiranja, to će biti ubrzo objavljeno na ovim stranicama i putem elektroničke pošte dojavljeno svim timovima.
karta prediktor
Predikcija leta balona za dan 24. siječnja 2016.  koja pokazuje da bi balon lansiran tog dana završio na području susjedne BIH.
Lansiranje stratosferskog balona s eksperimentima je složena operacija iz razloga što eksperimenti moraju biti pronađeni nakon spuštanja sa zemlje, te se ne može dozvoliti da završe u nekoj susjednoj državi ili na minsko sumnjivim područjima u Republici Hrvatskoj.
Osim što moraju biti povoljni pravci i snaga vjetra, moramo paziti na kišu i na zaleđivanje, što bi eksperimente u dobroj mjeri učinilo neupotrebljivima, te bi dobili na težini što potencijalno može onemogućiti dostizanje ciljane visine,  i predstavljati opasnost prilikom pada na zemlju.
Imamo dozvolu za podizanje balona od kontrole zračne plovidbe do 5. veljače, a ukoliko bude potrebno produžiti ćemo je. Trenutačno smo potpuno spremni izvršiti lansiranje u prvom pogodnom danu kada to vremenski uvjeti budu dozvoljavali.