Balon lansiran i potraga uspješno završena

Danas, 10. ožujka 2016. udruga Stellar je nakon dugog čekanja, konačno uspješno lansirala balon s eksperimentima timova iz natječaja Balon Stellar.

Lansiranje balona je izvršeno u meteorološkoj postaji DHMZ-a Maksimir, a mi se ovim putem želimo zahvaliti Državnom hidrometeorološkom zavodu i susretljivim  djelatnicima Zavoda na velikoj pomoći u organizaciji i provedbi ovog događaja.

tim na okupu

Dio Stellarovog tima priprema lansiranje na DHMZ-ovoj postaji Maksimir

Let je protekao uspješno i eksperimenti su pali u neposrednoj blizini Ludbrega.

let balona

Let balona 10. ožujka 2016. sa stranice aprs.fi

Maksimalna dostignuta visina bila je iznad 32.200 metara. Let je trajao točno 1 sat, 46 minuta i 24 sekunde, dok je brzina kretanja balona varirala od 35 km/h u nižim slojevima do

leti

više od 175km/h u višim slojevima atmosfere. Nakon pucanja balona, usporeni padobranom, eksperimenti su završili u šumarku pokraj Ludbrega, gdje ih je naša ekipa uspješno pronašla, osim eksperimenta tima Gravity iz Kutine,  te deaktivirala kako ne bi došlo do korupcije podataka koje su sonde prikupile u stratosferi.

eksperimenti u šumi

Eksperimenti i telemetrijska oprema po pronalasku

Timovi koji sudjeluju u natječaju Balon Stellar sada mogu doći po svoje sonde, kako bi mogli započeti s obradom podataka i pisanja završnog rada.

Osim sondi srednjoškolskih timova, udruga Stellar poslala je u stratosferu svoju HD video sondu, koja je snimila prekrasne kadrove s “ruba svemira” u kojima ćete uskoro moći i sami uživati, jer ćemo ih objaviti ovdje i na našem YouTube kanalu.

Udruga Stellar se zahvaljuje svim pojedincima i organizacijama koji su pomogli ostvarenju ove misije. Posebna zahvala svim članovima udruge koji su danas sudjelovali u lansiranju i potrazi. Odlično odrađen posao.