Balon Stellar

Natječaj Balon Stellar je namijenjen prvenstveno srednjoškolcima. Cilj je da se okupi tim koji može imati do šest članova, od kojih dvoje ne moraju biti učenici srednjih škola, da osmisle i izrade eksperiment koji će Stellar posebnim balonima poslati u stratosferu, na visinu od oko 30.000 metara. Nakon što se eksperimenti spuste iz stratosfere, Stellar ih pronalazi i šalje nazad timovima na obradu. Timovi tada obrađuju prikupljene podatke i pišu mali znanstveni rad na temu.

Balon Stellar je zahtjevan natječaj koji traži timski rad i interdisciplinarni pristup jer su timovi sami projektirali i izradili kućišta, električne sklopove, sustave zaštite od vlage i temperaturnih razlika, programiranje, ali su i sami prikupili financijska sredstva i nabavili potrebnu opremu. Netko je od članova morao fotografirati te snimati i urediti timski video, održavati svoju stranicu na društvenoj mreži Google Plus i još mnogo toga što je natječaj zahtjevao.

Balon Stellar je fokusiran na STEM (Science, Technology, Engineering and Math), odnosno obrazovanju mladih naraštaja upravo na ovim područjima znanosti. Naši su srednjoškolci kroz natječaj Balon Stellar dobili priliku sudjelovati u jednom konkretnom aero-space projektu, kakvog ćete teško pronaći u drugim zemljama. Osim te jedinstvene prilike, imali su i vrlo konkretnu motivaciju u vidu izdašnih novčanih nagrada.

BS Karta 2

Karta RH s označenim lokacijama timova

Nakon štotimovi u zadanom roku izrade završne radove i tehničku dokumentaciju, pristupa se ocjenjivanju radova od strane stručne komisije, te bodovanja. Timovi koji dobiju najviše bodova, osvajaju visoke novčane nagrade.

  1. mjesto donosi nagradu od 30.000,00 kn
  2. mjesto donosi nagradu od 20.000,00 kn
  3. mjesto donosi nagradu od 10.000,00 kn

U svibnju ove godine završen je drugi po redu natječaj Balon Stellar,  te su  25. svibnja 2016. dodijeljene nagrade najboljim timovima na posebnoj svečanosti održanoj u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Ove godine pobjednički tim dolazi iz Metkovića, a zove se Prism Spectrum, drugo mjesto osvojio je tim G-Unit iz Vinkovaca, dok je treće mjesto osvojio tim Faust iz Zagreba.

U prvom natječaju pobjednik je bio tim Gravity iz Kutine, drugo mjesto je osvojio tim Space Jet , također iz Srednje tehničke škole Kutina, dok je treće mjesto osvojio tim Bjelovar Stellar Laboratory iz Gimnazije Bjelovar.

plakat

Osnovno pravilo natječaja je da ukupna masa eksperimenta ne smije prelaziti 150 grama, dok je priroda eksperimenta ostavljena potpuno slobodnoj odluci svakog pojedinog tima. Za prijavu na natječaj timovi su morali poslati osnovne podatke o planiranom eksperimentu, a stručna komisija je izabrala 20 najboljih prijava da sudjeluju u natječaju.

150g

Udruga Stellar omogućila je svim timovima mogućnost sudjelovanja na radionicama Stratosferska istraživanja pod vodstvom Uroša Todorovića Mikšaja. Radionice su osmišljene kao pomoć timovima u ukazivanju na surove uvjete stratosfere koje njihovi eksperimenti trebaju izdržati, ali i davanje osnovnih smjernica u samoj izradi eksperimenata i uspješnom sudjelovanju u natječaju.

  • Grupna fotka nakon radionice

Balon Stellar je zahtjevan natječaj koji zahtjeva timski rad, ali i druge elemente koji pripremaju mlade učesnike natječaja za sudjelovanje u budućim znanstvenim i drugim projektima.

  • Strip Esada Ribića za Balon Stellar

 

Prema riječima nekih od sudionika natječaja Balon Stellar, kroz rad na eksperimentu su naučili više nego kroz cijelo klasično školovanje.

Upravo je to bilo i cilj zbog kojega je udruga Stellar i pokrenula ovaj natječaj: dati mladim talentiranim učenicima priliku, ali i motivaciju da se zainteresiraju za rad na tehnološki zahtjevnim projektima, ali i da imaju priliku sudjelovati u jednom posve zaokruženom znanstvenom projektu.