Moonbots radionice

Google Lunar XPRIZE je u svojim nastojanjima za edukacijom mladih i promocijom istraživanja Mjeseca osmislio i u suradnji s tvrtkom LEGO provodi natjecanje Moonbots za timove iz cijelog svijeta. Više o natjecanju možete saznati ovdje. Kada je na posljednjem susretu Google Lunar XPRIZE timova u Budimpešti našem timu dodijeljen set Lego Mindstorms s dodatnom Moonbots opremom (podloga i kulise koji imitiraju površinu Mjeseca), odmah smo odlučili pripremiti radionice za osnovnoškolsku djecu.

Moonbots radionice zamišljene su kao učenje kroz igru. Radionice su osmislili Andrea Marinković i Marin Tomičić za djecu starosti od 9-14 godina, dakle za osnovnoškolsku dob.

Organizacija: neprofitna udruga Stellar, voditelj radionica Andrea Marinković

2014-07-22 12.01.39

Andrea Marinković, voditeljica radionica Moonbots

Namjena: djeca osnovnoškolskog uzrasta (9-14 godina, podijeljena u grupe od maksimalno 10 članova)

Trajanje: 2 sata

Oprema:

  • LEGO MINDSTORMS EV3 robotski kit
  • dodatne LEGO kockice za izradu lunarnog postrojenja
  • gumirana podloga koja predstavlja površinu Mjeseca

Tijek radionice:

  • upoznavanje s Moonbotom (robotom)
  • izrada lunarnog postrojenja od LEGO kockica
  • izvršavanje misije na Mjesec koristeći Moonbota

Opremu i voditelja radionice osigurava Stellar.

Radionica je zabavnog i edukativnog karaktera. Kroz upoznavanje s radom robota, izradom lunarnog postrojenja, te izvršavanjem „misije na Mjesec“, djeca će naučiti o povijesti svemirskih istraživanja, čovjekovom prvom slijetanju na Mjesec, uvjetima koji vladaju na Mjesecu (izgled površine, zašto Mjesec ima kratere, temperaturni uvjeti, prirodni izvori sirovina, gravitacija, budućnost svemirskih istraživanja na Mjesecu, mogućnost ljudske kolonije, itd.), te mnogim drugim zanimljivostima koje okružuju ovaj Zemljin jedini prirodni satelit. Cilj je kroz igru inspirirati djecu da se bave znanošću, te pobuditi u njima interes za svemirska istraživanja.

Astronomsko astronautičko društvo Zagreb je prihvatilo poziv na suradnju s neprofitnom udrugom Stellar i započela je serija predavanja i radionica Moonbots. Prije provođenja same radionice djeca prvo poslušaju predavanje o Mjesecu od strane stručnjaka Astronomskog astronautičkog društva Zagreb.

Do sada je u dvije škole u gradu Zagrebu održano desetak predavanja i radionica za stotinjak učenika.

Na kraju radionice predviđena je mala provjera znanja stečenih tijekom radionice.