Promocija zbirke SF priča “Iznad zenita”

Promocija zbirke SF priča “Iznad zenita”, održat će se u četvrtak 15. prosinca s početkom u 18 sati u Zvjezdarnici Zagreb, Opatička 22.

Priče iz pera autora “Kratke kronologije svemirskih letova” i SF romana “Europa, Jupiter”, Ogrena Variole za svačiji su ukus. Autor, kao i obično, ima znanstveni pristup, ali za one željne uzbudljivih događaja spremio je posebne čari. Prvo putujemo kroz događaje u Sunčevom sustavu, zatim smo među zvijezdama i galaksijama i na kraju odlazimo u svijet izvan svemira, u svijet misli i razumijevanja. Zbirka je pisana u stilu starog, klasičnog i privlačnog SF-a. Jednostavno, za intelektualnu klasu.

Ogren Variola

Ogren Variola

 

Povodom predstavljanja zbirke „Iznad zenita“ kratko smo porazgovarali s autorom o njemu samome, njegovom radu i ljubavi prema SF književnosti.

STELLAR: Što radiš u životu?

OGREN: Zaposlen sam u Tehničkom muzeju već 16 godina kao vodič kroz rudnik, kabinet Nikole Tesle i planetarij za koji imam i najveće iskustvo.

STELLAR: Čime se još baviš, osim redovnog posla?

OGREN: Osim redovnog posla bavim se i astronomijom koja me opsjeda od malih nogu. S obzirom na te male noge onda sam se mogao dobro i potkovati iz tog područja pa mi nije problem ni održati popularno znanstvena predavanja (do sad sam ih imao i po cijeloj HR, jer svi žele dobro potkovano blago) i tečajeve astronomije. A kako sam po zvanju geograf onda, uz više članaka iz astronomije, objavio sam povremeno i članke iz geografije. Povremeno sam gost nekih popularno-znanstvenih emisija na radiju i televiziji, pa umjesto da u kameru vičem Dinamo ili Hrvatska (s pojačanim basovima u pozadini), ja blebećem nešto stručno. Dakle nisam baš ulovio najunosniji trend u društvu.

STELLAR: Koja ti je već ovo objavljena knjiga?

OGREN: Ovo mi je treća objavljena knjiga. Prva je bila “Kratka kronologija svemirskih letova” koju sam stavio u slobodni optjecaj. Može se besplatno skinuti preko “zvjezdarnica.com“. Druga knjiga je SF roman “Europa, Jupiter”, za sve one koji se pitaju kako će jednog dana izgledati život na svijetu s niskom gravitacijom. Za to sam dobio vrlo pozitivne povratne informacije (što će reći, svidjelo se ljudima). Roman se može nabaviti preko webknjižare (ili kontaktirajući autora). Isto tako, moći će se nabaviti i ova najnovija knjiga koja je, po mom mišljenju, moje najzanimljivije ostvarenje jer sadrži SF priče za svačiji ukus. Neki su rekli da su roman progutali, pa onda stvarno mislim da su moje knjige za svačiji ukus. Papir je posebno fin. Korice hruskaju.

Iznad zenita - Ogren Variola

Naslovnica zbirke SF priča “Iznad zenita” autora Ogrena Variole

Dakako, osim beletristike imam i nekoliko stručnih knjiga koje će vremenom naći svoj put kroz džunglu propisa donesenih da omoguće nesmetanu korupciju, a potpuno su u skladu s mentalitetom društva. Eto sad sam rekao nešto što svi znaju, pa se sramim što sam needukativan.

STELLAR: Kad si se zaljubio u SF i na koji način, odnosno što je bio okidač?

OGREN: Ustvari, nikad se nisam zaljubio u SF, nego je to područje koje mi najbolje leži. Volim pisati i baviti se znanošću. Otac mi je bio pisac za djecu i naučio je mene kako to treba raditi, a znanost je ono što utažuje žeđ mojoj znatiželji. Ono što većini ljudi ljeti radi dobro pivo. Crno. Samo što ja smijem voziti s 1,2 promila znanosti u krvi.

STELLAR: Hoće li biti moguće na promociji kupiti svoj primjerak „Iznad zenita“ i po kojoj cijeni?

OGREN: Da, na promociji je običaj da se knjiga nabavi po povlaštenoj cijeni, ali precizno još nije određeno. Svakako – cijena je ispod 100 kn. Mislim da je to prihvatljivo, s obzirom da neke “kuharice” imaju višu cijenu. A kako smo rekli, od moje knjige se možete i najesti, pa je bolja od bilo koje kuharice. Nadam se i da ćete pronaći ono što tražite u nekoj od priča.

I mi se nadamo da ćete pronaći ono što tražite u nekoj od priča, zato dođite na promociju i ugrabite svoj primjerak, te nažicajte autora i potpis. Tko zna kolika će jednog dana biti vrijednost ako ga ne pojedete. Svoj primjerak knjige, ne autora. A da ne bi prevladali kanibalski ili knjigožderski porivi, barem na samoj promociji, naši nam visoki izvori bliski samom autoru javljaju da će biti upriličen i mali domjenak.

Dođite, ulaz je slobodan!